Az óvodai felvétel rendje a 2020/2021-es nevelési évre vonatkozóan

Készült: 2020. április 01. szerda

https://obuda.hu/blog/hirek/az-ovodai-felvetel-rendje-a-2020-2021-es-nevelesi-evre-vonatkozoan/

Az óvodai felvétel rendje a 2020/2021-es nevelési évre vonatkozóan

2020. április 1., 12:33

 Ágoston Művészeti Óvoda email címe: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

A veszélyhelyzet miatt a megszokottól eltérő az óvodai felvétel rendje. Nincs teendője annak, aki a körzetes óvodába szeretné íratni a gyermekét. A nem körzetes óvodába április 2-20. között lehet jelentkezni – elektronikus úton is.

A veszélyhelyzetre való tekintettel az emberi erőforrások minisztere a 7/2020. (III. 25.) határozatával a következőként rendelkezik:

Azoknak a szülőknek, akik gyermeküket a lakcím szerint körzetes óvodába szeretnék beíratni, semmi tennivalójuk nincs, mert az óvoda április 21-ig hivatalból felveszi a felvételi körzetébe tartozó valamennyi olyan gyermeket, akik vonatkozásában nem érkezett hozzá jelzés arról, hogy másik óvoda felvette volna őket. A gyermeket bejelenti a KIR-be, valamint írásban értesíti a szülőt.

A beiratkozáshoz szükséges iratok bemutatására a gyermek első óvodai nevelésének napján kerül majd sor.

Itt megnézheti, lakcím szerint melyik óvodai körzetbe tartoznak:

https://obuda.hu/ovoda-kereso/

Azoknak a szülőknek, akik gyermeküket nem a lakcím szerint körzetes óvodába szeretnék beíratni, azoknak a jelentkezés módja a következő:

április 2. és 20. között a választott óvodába eljuttatják online vagy személyesen a kitöltött dokumentumokat, és csatolják a jelentkezéshez szükséges felsorolt iratok másolatát. (Bérlemény esetén a bérleti szerződés másolata is szükséges.)

A gyermek felvételéről az óvoda vezetője 2020. április 30-áig dönt, amennyiben rendelkezik még szabad férőhellyel úgy, hogy minden körzetes gyermek előjegyzésre került. Értesíti a szülőt és a kötelező felvételi lehetőséget biztosító óvoda vezetőjét (körzetes óvoda) a gyermek felvételéről.

Kötelező felvételi körzettel nem rendelkező óvoda (Óbudai Százszorszép Óvoda) esetében április 2. és 17. között kell eljuttatni online a kitöltött dokumentumokat és a jelentkezéshez szükséges felsorolt iratok másolatát.

A felvételről az óvodavezető 2020. április 20-áig dönt, értesíti a szülőt és a kötelező felvételi lehetőséget biztosító óvoda vezetőjét (körzetes óvoda).

A szükséges nyomtatványok az alábbiakban letölthetők:

Másolatban a következő iratokat kell csatolni:

  • a gyermek nevére kiállított személyazonosságot igazoló hatósági igazolványokat, Születési anyakönyvi kivonat, vagy személyi igazolvány, lakcímet igazoló hatósági igazolványt.
  • továbbá a szülő személyazonosságát igazoló hatósági igazolványokat és lakcímet igazoló hatósági igazolványát,
  • a nem magyar állampolgár kiskorú óvodai beíratásánál a szülőnek igazolnia kell azt is, hogy milyen jogcímen tartózkodik a gyermek Magyarország területén.
  • A sajátos nevelési igényű gyermekeket nevelő óvodába való felvételhez a szakértői és rehabilitációs bizottság javaslata szükséges. A sajátos nevelési igényű gyermekek óvodai nevelése az e célra létrehozott gyógypedagógiai intézményben, konduktív pedagógiai intézményben, óvodai csoportban, vagy a többi gyermekkel részben vagy egészben együtt, azonos óvodai csoportban történhet.

A kijelölt óvoda a sajátos nevelési igényű gyermeket 2020. április 28-ig hivatalból felveszi, és erről írásban értesíti a gyermeket nevelő szülőt.

Akik 2020. augusztus 31-e után töltik be a 3. életévüket, a következő jogszabály alapján vehetők fel az óvodába:

A köznevelésről szóló 2011. évi CXC. tv. 8. § (1) *  … Az óvoda felveheti azt a gyermeket is, aki a harmadik életévét a felvételétől számított fél éven belül betölti, feltéve, hogy minden, a településen, fővárosi kerületben, vagy ha a felvételi körzet több településen található, az érintett településeken lakóhellyel, ennek hiányában tartózkodási hellyel rendelkező hároméves és annál idősebb gyermek óvodai felvételi kérelme teljesíthető.

Óvodáztatással kapcsolatban tájékoztatást kérhetnek a kerületi óvodai referenstől: Halasi Erika Tel:+36-1437-8995