Bemutatkozás

Megjelent: 2017. szeptember 29. péntek

Tisztelt Látogató!

Örömmel üdvözöljük megújult honlapunkon!

 

Az óbudai óvodák elhelyezkedésében fontos tényező a természet közelsége, Óbuda szívében való központi elhelyezkedése. Könnyen megközelíthető innen a Margitsziget, az Óbudai-sziget, a Gőtés-tó, a Dunapart, a III. kerület műemlékei, a mindig friss programokkal bővülő Fő tér, számos játszótér, közösségi és családi terek. Számos kulturális program kínálkozik a gyermekeknek is, melyeket mindig figyelemmel kísérünk. Rendszeres látogatók vagyunk a helyi múzeumokban, az OKK előadásain, a legkisebbeknek pedig helyben szervezünk bábelőadást. Ebben a nevelési évben második alkalommal veszünk részt az ingyenes úszásfoglalkozásokon, melyet az Önkormányzat biztosít.

Az Ágoston Művészeti Óvoda (1032 Bp., Ágoston u. 2./A.) az alábbi három intézmény egységéből áll: Ágoston Művészeti Óvoda (székhely), Váradi Telephely (1035 Bp., Váradi u. 15./b.), Kastély Tagóvoda (1037 Bp., Bécsi út 236.).

Mindhárom intézmény Óbuda frekventált területén helyezkedik el. A székhely és a telephely 1977-ben épült, egyszintes panelépület, amely gyalogosan és tömegközlekedéssel is könnyen megközelíthető. Az Ágoston Óvoda panelépülete 40. éve fogadja a kerület gyermekeit, 2017 nyarán teljes energetikai felújításnak köszönhetően új külsőt kapott, amit a Budapest III. kerület, Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat EU-s pályázata finanszírozott. Csoportszobáink világosak, tágasak, esztétikus bútorzattal berendezettek. A szobákban lévő galériák nagyobb teret biztosítanak a szerepjátékok kibontakoztatáshoz. Jól felszerelt tornaszobákkal rendelkezünk, mely helyet ad a mindennapi testnevelés foglalkozásoknak, és a délutáni fakultatív külön óráknak (jóga, foci, néptánc, szenzomotoros torna). Udvaraink tágasak, gyümölcsfákkal (Kastély Tagóvoda), homokozókkal, kerti játékokkal, megújult kerti bútorokkal, csúszdával, mászókával, zöld környezetben várják a levegőzni vágyó gyermekeket. Labdás játékra a műfüves focipályák remek lehetőséget nyújtanak. Nyári melegben zuhanyozás, kerti pancsolás, sározás és még több játékos tevékenység teszik gazdaggá a napi programunkat. Szülői segítséggel kitekerhető napellenző roló védi a kicsiket a nyári melegben. Nagy fedett teraszunk lehetőséget biztosít mozgásos tevékenységekre, körjátékokra esős időben is.

Az Ágoston - Váradi egység 2010. szeptembertől (7+4) 11 csoporttal működik, mely 200 gyermek befogadására alkalmas.

Megközelíthető: Vörösvári útról 218-as, 160-as, 260-as, 137-es, 237-es busz és 1-es villamos Rendelőintézet megállóhelynél.

Nyitva tartás: 6.00-18.00-ig

Gyermekek fogadása: 6.30-17.30-ig.

 

Az agglomeráció miatt is fontos szerepet tölt be a Kastély Tagóvoda elhelyezkedése, hiszen a városon kívülről érkező családok fogadására is alkalmas. A villaépület 1945-ben kezdte meg működését és 2008-ban vált az Ágoston Művészeti Óvoda tagintézvényévé. Jelenleg 5 csoporttal, tornaszobával üzemel, két épületből álló egység, amely 100 gyermek befogadására alkalmas. Egyedi sajátosságunk, hogy jelenleg egy csoportban működik német nemzetiségi nevelés, szakképzett pedagógusok irányításával, az Óbudai Német Nemzetiségi Önkormányzattal összedolgozva. Megjelennek olyan hagyományok is, amelyek a német és sváb ünnepkör sajátosságaihoz tartoznak.

Az összetartozás érzését erősítik a közösen szervezett és hagyományossá vált programjaink: Szüreti mulatság, Népmese napja, Állatok világnapja, Márton napi lámpás felvonulás, óvodán belül és kívül (német-nemzetiségi fellépések), Kirándulások, Nagyok búcsúztatója, Gyermekhét rendezvények és az óvodai ünnepek (Mikulás, Advent, Karácsony, Farsang, Majális, Családi nap).

Megközelíthető: Bécsi útról a 218-as, 160-as, 260-as, 118-as, busz Bojtár utca megállóhelynél.

Nyitva tartás: 6.00-18.00

Gyermekek fogadása: 6.30-18.00

Nevelőmunkánkat, mindennapi szervezési feladatainkat két óvodatitkár, fejlesztőpedagógus (Ágoston-Váradi), pszichológus, logopédus és szakképzett dajkák, pedagógiai asszisztensek, és három kertész segítik.

 

Egyedi arculatunk jellemzői:

2013 nevelési évtől mindhárom épületben közös pedagógiai programmal végezzük nevelő-fejlesztő munkánkat. Fontos számunkra az érzelmi biztonságot nyújtó, szeretetteljes, családias légkör megteremtése, amelynek alapja a bátorító nevelés, a feltétel nélküli szeretet, és az elfogadás.

(adaptált) Pedagógiai Programunk címe:

„Óvodai nevelés a művészetek eszközeivel”

A gyermekek nyugodt, szabad játékához a teret úgy alakítottuk ki, hogy a játékban kezdeményezett mesefeldolgozáshoz, a vizuális és ének-zenei tevékenységekhez, építőjátékhoz, szerepjátékhoz külön kuckók állnak rendelkezésre. A gyermekek a játékba integrált tevékenységeik során szerzett tapasztalatok, élmények alapján tanulnak, fejlődnek. A programunk része az óvodapedagógusaink által kezdeményezett egyéni fejlesztés, nagyoknál tehetséggondozás, amely számos probléma- és feladatmegoldás lehetőségét adja a gyermekeknek.

Fokozottan hangsúlyos a zene szerepe a mindennapi óvodai életünkben, érkezéskor is halk zene szól. A délelőtti programok lezárása a minden napi mese. A gyermekek a külső világ megismerése érdekében mikro csoportos séták keretében ismerkedhetnek, tágabb-szűkebb környezetünkkel.

Folyamatosan megújuló „OVI –galériánk” és állandó néprajzi kiállításunk erősíti szándékunkat, hogy gyermekeink az esztétikus élmények, a művészetek befogadására fogékonnyá váljanak. Ünnepkörök alkalmával szeretettel várjuk a szülőket, intézményeink nyitottak a közös nevelésre, a közös élményszerzésre, ezzel is erősítve az összetartozást.