Skip to content
Kezdőlap » Hírek » Óvodai Iránytű 2022

Óvodai Iránytű 2022

Bemutatkozás

Az Ágoston Művészeti Óvoda székhelye és telephelye, egymás közelében elhelyezkedő épület.

A Váradi telephely 2011-ben társult a székhely intézményhez A két rész összesen 11 homogén csoporttal működik, közel 240 gyermek befogadására alkalmas. Könnyű megközelíthetősége és a forgalomtól elzárt parkosított zöld övezete teszi még inkább kedveltté az óbudai családok körében. A fákkal, füves részekkel, vidám játszó elemekkel elkerített óvoda és kertje, kiválóan alkalmas a gyermekek mindennapi mozgásigényének kielégítésére. Közvetlen szomszédságban található a Holdudvar.

A Kastély tagóvodát 2008-ban rendelték a székhely Ágoston intézményhez, amelyben egy német nemzetiségi csoport is működik. A téglaépületből álló négy vegyes csoporttal működő tagintézmény, 100 gyermek befogadására alkalmas. Hatalmas udvarral, ős fás, gyümölcsös kerttel, a kertben madár figyelővel és felújított focipályával rendelkezik.

Mindhárom épületben, jól felszerelt tornaszobák, fejlesztő helységek és művészeti galériák gazdagítják a gyermekek mindennapi életét. Egyediségünket kiemeli a 2019-ben elkészített sószoba és a csoportszobákban kialakított sófalak. Az óvoda székhelye és telephelye az Alapító Okiratban megjelölt, szakvéleménnyel rendelkező SNI gyermekek integrálását is megvalósítja gyógypedagógusok, utazó logopédusok és gyermekpszichológus szakemberek közreműködésével.

Pedagógiai programunk és egyedi sajátosságaink

Munkánkat meghatározza a helyi nevelési és az alkalmazott pedagógiai programunk, melynek címe „Óvodai nevelés a művészetek eszközeivel”. A gyermekek elsődleges tevékenysége a játék, így a megismerés legfőbb eszköze a játékba ágyazott tanulás. „Kezdeményezni, azután hagyni, hogy a gyermek szabadon kibontakoztathassa képességeit. Ez a pedagógus feladata.” (Mária Montessori). A gyermeki kíváncsiság, az életkori sajátosságok és az érzelem vezérelt érdeklődés alkotják a projekt szemléletű tervezés alapjait.

A nevelési program, a szerzett élmények és tapasztalatok, a megismerés iránti vágy, a pozitív érzelmi szemlélet, a komplexitás és kreativitás keretet adnak a minden napi óvodai életünknek. Mindez megvalósul az egészséges életmód, a környezeti és a fenntarthatóságra nevelésben, a kiemelt művészeti és az érzelmi nevelésben, a hagyományőrzésben, a tehetséggondozásban, a differenciált és egyéni fejlesztésekben egyaránt. Mindez egységet alkot a kognitív fejlesztésben.

Számos civil és alapítványi pályázaton elért kiemelkedő eredményeink pozitív visszacsatolásai hivatástudatunknak és a folyamatosan fejlődni vágyó szakmai közösségünknek. Tradíciónkhoz híven a hozzánk járó családokat évről-évre közös jótékonysági felhívásra invitáljuk.

Szeptemberben garázsvásárt rendezünk a „feleslegessé” vált holmikból, októberben az állatok világnapja alkalmából állatmenhely számára gyűjtünk étel adományt, az adventi hónapokban cipősdoboz akcióban veszünk részt, két évvel ezelőtt februárban az „Emlékmackó” gyűjtéshez csatlakoztunk, a beteg gyermekek megsegítésére. Nagy jelentőséget tulajdonítunk tradícióinknak, jeles napjainknak és kiemelt ünnepeinknek, hisz ezáltal tudjuk megőrizni gyökereinket és a jövő harmóniáját, valamint gyarapítani kultúránkat. 

Partner kapcsolatot működtetünk a kerületi társintézményekkel, fővárosi és kerületi szakágazati intézményekkel. Az Önkormányzat által biztosított ingyenes „Kismuzsika népi játékok” és 12 hetes úszás program aktív résztvevői közé tartozunk, kisebbeknek óvodába érkező bábelőadást szervezünk.

Ősszel almaszüretre megyünk a középső és a nagycsoportosokkal, rendszeresen ellátogatunk a Vadasparkba, a Fővárosi Állatkertbe, a szentendrei Skanzenbe, a Margitszigetre és az óbudai szigetre. A képességfejlesztés mellett nagy gondot fordítunk a különböző tehetségműhelyek (kézműves, zenei, mozgás, személyiségfejlesztő) működtetésére is. 

Honlapunk megújult köntösben várja az érdeklődőket, amelyen megismerkedhetnek épületeinkkel, csoportjainkkal, intézményi dokumentumainkkal, az előjegyzéshez szükséges dokumentumokkal, iskolai tudnivalókkal, a pedagógiai hitvallásunkkal.

Délutáni szabadidős programjaink

A szülői igények és gyermekek életkori sajátosságainak figyelembevételével 5 éves kortól szerveződnek. Alapozó terápia, TSMT torna, angol nyelvű játékos foglalkozás, csengő-bongó zenei foglalkozás, néptánc és gyermekfoci-labdajáték, valamint hittan és sakk.

Tervezett nyílt napok

Belépés, kizárólag az érvényben lévő járványügyi szabályoknak megfelelően. 
A változtatás jogát fenntartjuk.

Képek és montázsok óvodánk életéről

A képek nagyobb méretben történő megtekintéséhez kattintson valamelyik képre.

Szeretettel és legjobb tudásunk szerint várjuk Önöket!
Ágoston Művészeti Óvoda dolgozói nevében
Nagy Veronika – intézményvezető

Fenntartó

Ágoston Művészeti Óvoda

OM azonosító: 034263

Kastély Tagóvoda

Váradi telephely